Ohjeet

Katso Opasvideo 02 - Yleisesittely (1:41)

Ohjeet KauppakamariTieto-sivuston käyttöön

 1. Kirjautuminen
 2. KauppakamariTieto-välilehti
 3. Ammattikirjasto-välilehti
 4. Vastauspankki-välilehti
 5. Ajankohtaista-välilehti
 6. Asiantuntijat-välilehti
 7. Haku
 8. Tulostaminen
 9. Viittaaminen KauppakamariTiedon ja Ammattikirjaston teoksiin
 10. Tietokirjeet
 11. Teosluettelo ja suorat linkit teosten alkuun

1. Kirjautuminen

Katso Opasvideo 01 – Kirjautuminen (0:49)

Kirjaudu sisään sivun oikeasta yläkulmasta. IP-tunnisteisen käyttäjän ei tarvitse kirjautua.
Käyttäjänimi on sähköpostiosoitteesi. 
Jos olet unohtanut salasanasi tai haluat vaihtaa sen, klikkaa kohtaa Unohditko salasanasi ja anna avautuvalle sivulle sähköpostiosoitteesi. Saat sähköpostiisi koodin, jonka avulla voit antaa/vaihtaa uuden salasanan.
Jos sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita uusi sähköpostiosoite asiakaspalveluumme kustannustoiminta(at)helsinki.chamber.fi.

2. KauppakamariTieto-välilehti

Katso Opasvideo 06 - Navigointi sisällysluettelon avulla (0:59)

KauppakamariTieto-välilehdellä ovat teokset, joita päivitetään säännöllisesti. Teokset on jaoteltu neljään aihealueeseen: Talous ja vero, Palkka ja työ, Ulkomaankauppa ja Maatieto sekä Juridiikka.
Voit siirtyä haluamaasi teokseen suoraan valikosta, joka avautuu klikkaamalla KauppakamariTieto-välilehden väkästä. Teos aukeaa lukuruutuun, jonka vasemmassa reunassa on teoksen sisällysluettelo ja sen jäljessä muiden KauppakamariTiedon teosten sisällysluettelo.
Mikäli sinulla ei ole teokseen käyttöoikeutta tai et ole kirjautunut sisään, näet sisällysluettelot, mutta saat lukuruudulla ilmoituksen siitä, että sinun tulee kirjautua sisään tai tilata teos käyttöösi.
Teoksen ensimmäisellä sivulla näkyy, milloin teos on viimeksi päivitetty ja mitkä ovat olleet keskeisimmät muutokset.
Sisällysluettelossa voit navigoida klikkaamalla alatasoja auki otsikon jäljessä olevista väkäsistä. Sisällysluettelo avautuu kaikille otsikkotasoille saakka. Voit siirtyä otsikkoa klikkaamalla haluamaasi kohtaan teoksessa.
Voit halutessasi piilottaa sisällysluettelon klikkaamalla sisällysluettelokuvaketta lukuruudun ylänauhassa. 
Saat sisällysluettelon vastaavasti takaisin näkyviin klikkaamalla kuvaketta uudelleen.
Kun klikkaat jotakin otsikkoa, koko luku (A1, A2 jne.) aukeaa lukuruudulle. Luvun lopussa olevilla nuolilla voit siirtyä edelliseen tai seuraavaan lukuun.
Lukuruudun yläreunassa näkyy murupolku, josta näet, mitä kohtaa teoksesta olet lukemassa.
Voit säätää lukuruudun tekstikokoa TT-kuvakkeesta. Tekstikokoja on kolme: S, M ja L.
Voit palata KauppakamariTieto-välilehdelle klikkaamalla lukuruudun oikeassa yläkulmassa olevaa mökki-symbolia tai lukuruudun murupolusta kohtaa KauppakamariTieto.
Hausta ks. erikseen kohta 7.

3. Ammattikirjasto-välilehti

Ammattikirjasto-välilehdellä julkaistaan painetut kirjat sähköisessä muodossa. Kirjan sisältö ei päivity vaan on täysin yhteneväinen painetun kirjan kyseisen painoksen kanssa. Etusivulla on näytetty ylimpänä uusimmat Ammattikirjastoon lisätyt teokset.
Kirjat on jaoteltu aiheidensa mukaan viiteen eri kokoelmaan: Talous, Työsuhde, Juridiikka, Johtaminen, Myynti, markkinointi ja viestintä sekä Ulkomaankauppa. Osa kirjoista kuuluu kahteen eri kokoelmaan.
Voit siirtyä haluamasi kokoelman etusivulle klikkaamalla Ammattikirjasto-välilehden otsikossa olevaa väkästä ja valitsemalla avautuvasta valikosta haluamasi kokoelman. Voit myös siirtyä suoraan kirjaan Ammattikirjaston etusivulta klikkaamalla kirjan nimeä/kantta.
Sisällysluettelossa voit navigoida klikkaamalla alatasoja auki otsikon jäljessä olevista väkäsistä. Sisällysluettelo avautuu kaikille otsikkotasoille saakka. Voit siirtyä otsikkoa klikkaamalla haluamaasi kohtaan teoksessa.
Voit halutessasi piilottaa sisällysluettelon klikkaamalla sisällysluettelokuvaketta lukuruudun ylänauhassa. 
Saat sisällysluettelon vastaavasti takaisin näkyviin klikkaamalla kuvaketta uudelleen.
Kun klikkaat jotakin otsikkoa, koko luku aukeaa lukuruudulle. Lukuruudun yläpuolella näkyvillä nuolilla voit siirtyä seuraavalle tai edelliselle sivulle. Voit myös siirtyä suoraan haluamallesi sivulle antamalla sivunumeron. Sivutus vastaa painetun kirjan sivutusta. Luvun lopussa olevilla nuolilla voit siirtyä edelliseen tai seuraavaan lukuun.
Lukuruudun yläreunassa näkyy murupolku, joka kertoo, mitä kohtaa teoksesta olet lukemassa.
Voit säätää lukuruudun tekstikokoa TT-kuvakkeesta. Tekstikokoja on kolme: S, M ja L.
Voit palata Ammattikirjaston etusivulle klikkaamalla lukuruudun oikeassa yläkulmassa olevaa mökki-symbolia tai lukuruudun murupolusta kohtaa Ammattikirjasto.
Hausta ks. erikseen kohta 7.

4. Vastauspankki-välilehti

Katso Opasvideo 05 - Vastauspankki (0:47)

Vastauspankista voit lukea muiden lukijoiden lähettämiä kysymyksiä ja asiantuntijoiden niihin antamia vastauksia. Kysymykset on jaoteltu aihealueittain, joten voit halutessasi lukea vain tietyn aihealueen kysymyksiä ja vastauksia.
Voit joko etsiä pelkästä Vastauspankista klikkaamalla Hae Vastauspankista -kohtaa tai koko sivustolta käyttämällä sivun yläosan hakukenttää (ks. tarkemmin kohta 7. Haku).
Voit myös lähettää oman kysymyksesi Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijoille Lähetä kysymys -kohdasta ja täyttämällä avautuvalle sivulle tietosi ja kirjoittamalla kysymyksesi. Helsingin seudun,
Etelä-Savon, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Rauman, Riihimäki-Hyvinkään, Satakunnan ja Turun kauppakamarien jäsenenä sinulle vastataan kysymykseesi henkilökohtaisesti. Mikäli kysymyksesi valitaan Vastauspankkiin, kysymyksestä poistetaan kaikki yksilöivä ja henkilökohtainen tieto, joten kysyjää ja tämän yritystä ei voi tunnistaa.
Vastauspankki on avoin kaikille eikä lukeminen vaadi kirjautumista.

5. Ajankohtaista-välilehti

Ajankohtaista-osiossa voit lukea KauppakamariTiedon asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita ajankohtaisista aiheista. Täällä julkaistaan myös yleiset KauppakamariTietoon tai Ammattikirjastoon liittyvät tiedotteet.
Uusin artikkeli tai tiedote nousee aina sivulla ylimmäksi. Voit lukea artikkeleita ja tiedotteita aikajärjestyksessä tai aihealueittain. Voit etsiä artikkeleita käyttämällä sivun yläosan hakukenttää (ks. tarkemmin kohta 7. Haku). Ajankohtaista-osio on avoin kaikille eikä lukeminen vaadi kirjautumista.

6. Asiantuntijat-välilehti

Asiantuntijat-osiossa on esitelty KauppakamariTiedon kirjoittajat. Osa kirjoittajista on Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijoita, jotka antavat maksutonta neuvontaa Helsingin seudun, Länsi-Uudenmaan, Kymenlaakson, Lapin ja Turun kauppakamarien jäsenille. Tunnistat neuvonnan asiantuntijat siitä, että heidän yhteystiedoissaan on puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

7. Haku

Katso Opasvideo 04 - Hakutoiminto (0:33)
Katso Opasvideo 07 - Haku asiahakemistosta (0:39)

Voit tehdä sivustoilla lukuisia erityyppisiä hakuja.

Haku koko sivustolta

Jos et ole minkään teoksen lukuruudulla ja haluat kohdistaa haun yhtä aikaa KauppakamariTiedon päivitettäviin teoksiin, Ammattikirjaston kirjoihin, Vastauspankkiin ja Ajankohtaista-osion artikkeleihin, valitse sivun yläreunassa oleva hakukenttä. Kirjoita haettava sana tai sanat ja paina enter tai suurennuslasin kuvaa. Hakutulokset esitetään omilla välilehdillään ja KauppakamariTiedon ja Ammattikirjaston osalta lisäksi teoksittain eriteltyinä. Klikkaamalla hakutulosta siirryt kyseiseen kohtaan.

Haku teoksen sisällä

Jos sinulla on auki teoksen lukuruutu ja haluat tehdä haun, klikkaa lukuruudun vasemmassa yläreunassa näkyvää suurennuslasin kuvaa. Haku kohdistuu ensi sijassa avoinna olevaan teokseen. Voit kuitenkin hakukentän vasemmalla puolella olevasta pudotusvalikosta valita jonkin muunkin vaihtoehdon.
Jos haet avoinna olevasta teoksesta, hakutulokset näkyvät lukuruudun vasemmassa reunassa ja voit siirtyä niitä klikkaamalla haluamaasi kohtaan teoksessa. Jos taas haet muualta kuin kyseisestä teoksesta, hakutulokset avautuvat selaimessa uudelle välilehdelle vastaavasti kuin olisit tehnyt haun koko sivustolta. Näin avoinna olevassa teoksessa säilyy kohta, jota olit lukemassa.

Erilaisia hakukriteereitä

Haku yhdellä tai usealla sanalla: Jos kirjoitat hakusanan perusmuodossa, hakutuloksissa esitetään myös kohtia, joissa sana on eri taivutusmuodossa. Jos kirjoitat useita hakusanoja perusmuodossa, hakutuloksissa esitetään kohdat, joissa kaikki kyseiset sanat esiintyvät kirjoittamassasi muodossa tai eri taivutusmuodoissa.

Esimerkki:
luontoisetu > haku tuo kohdat, joissa esiintyy luontoisetu, luontoisedun, luontoisetuja jne.
luontoisetu verotusarvo > haku tuo ensisijaisesti kohdat, joissa esiintyy molemmat sanat, eri taivutusmuodot otetaan huomioon

Hakusana lainausmerkeissä: Jos hakusana on lainausmerkeissä, haku kohdistuu vain kohtiin, joissa sana esiintyy kyseisessä muodossa. Sanan taivutusmuotoja ei näin ollen oteta huomioon.

Esimerkki:
"luontoisetu” > haku tuo vain kohdat, joissa sana esiintyy tässä muodossa
”luontoisetu” ”verotusarvo” > haku tuo vain kohdat, jossa esiintyvät molemmat sanat ja vain tässä muodossa
”luontoisetu verotusarvo” > haku tuo vain kohdat, jossa sanat esiintyvät tässä muodossa peräkkäin
”luontoisetu” verotusarvo > haku tuo kohdat, joissa esiintyy molemmat sanat siten, että luontoisetu esiintyy vain perusmuodossa mutta verotusarvo myös eri taivutusmuodoissa

*-merkki: Käyttämällä *(mikä tahansa merkkijono) voidaan hakea sanan osia

Esimerkki:
*etu > haku tuo kaikki sanat, jotka päättyvät etu, mukaan lukien pelkän sanan etu
au*o > haku tuo kaikki sanat, jotka alkavat au ja päättyvät o, kuten auto, aukio, autio

?-merkki: Käyttämällä ?(mikä tahansa merkkijono) voidaan hakea sanan osia

Esimerkki:
au??o > haku tuo kaikki viisikirjaimiset sanat, jotka alkavat au ja päätyvät o, kuten aukio, autio

Ja, tai, ei: Käyttämällä hakuehtoja ja/tai/ei voidaan rajata hakua.

Esimerkki:
luontoisetu ja verotusarvo ei puhelin > haku tuo kohdat, joissa esiintyvät sanat luontoisetu ja verotusarvo eri taivutusmuodoissaan mutta ei sanaa puhelin
luontoisetu ja puhelin tai auto > haku tuo kohdat, joissa esiintyvät eri taivutusmuodoissa sanat luontoisetu sekä joko puhelin tai auto (muttei välttämättä molempia)

8. Tulostaminen

Katso Opasvideo 03 - Tulostaminen ja tallentaminen (0:38)

KauppakamariTieto ja Ammattikirjasto koostuvat tekijänoikeuslain 1 §:ssä mainituista tekijänoikeudellisesti suojatuista teoksista, joiden tekijänoikeus kuuluu Helsingin Kamari Oy:lle. Aineistoja tai tietoja ei ilman Helsingin Kamari Oy:n nimenomaista kirjallista lupaa saa kopioida, luovuttaa, julkaista tai hyödyntää kaupallisesti. Siteeraaminen tai tulostaminen vähäisessä määrin omaan käyttöön on sallittua. Tällöin on aina kerrottava tekstin lähde.

Voit tulostaa yksittäisiä lukuja tai tallentaa niitä pdf-muotoon kunkin tekstiluvun alussa olevasta tulostinikonista.

9. Viittaaminen KauppakamariTiedon tai Ammattikirjaston teokseen

Jos haluat viitata KauppakamariTiedon päivittyvän teoksen sisältöön, mainitse

 • lähdeluettelossa teoksen kirjoittaja, nimi ja kustantaja
 • viittauksessa teoksen kohta alimmalle otsikkotasolle saakka (murupolku näkyy lukuruudun yläreunassa) sekä teoksen viimeisin päivityspäivämäärä.

Esimerkki:
Kerbs, Teija: Kirjanpito (jatkuvatäydenteinen). Helsingin seudun kauppakamari.
Kerbs (jatkuvatäydenteinen) kohta E2 Tilinpäätökseen liittyviä määräaikoja ja -päiviä > 2.2.1 Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö, julkaistu 4.9.2019.

Jos haluat viitata Ammattikirjaston kirjaan, mainitse

 • lähdeluettelossa teoksen kirjoittaja, nimi, ilmestymisvuosi ja kustantaja
 • viittauksessa kirjailijan nimi, teoksen vuosi ja sivu, johon viitataan.

Huomaathan, että painetun kirjan ja Ammattikirjaston kirjan sisällöt ovat identtiset. Jos kuitenkin haluat erityisesti korostaa, että kyse on Ammattikirjaston kirjasta eikä painetusta, voit lisätä siitä maininnan lähdeluetteloon.

Esimerkki:
Lindblad, Ulrika (2017): Pien- ja mikroyrityksen tilinpäätös [ammattikirjasto.fi]. Helsingin seudun kauppakamari.
Lindblad 2017 s. 21.

10. Tietokirjeet

KauppakamariTiedon asiakkaat voivat tilata sähköpostiinsa teosten aihealueisiin liittyviä tietokirjeitä. Pääset tilaamaan tietokirjeen sekä kirjautumisvalikon kohdasta Tilaa tietokirje että sivuston alareunassa olevasta Tilaa tietokirje -kohdasta. Voit tilata kerralla yhden tai useita tietokirjeitä.

Tietokirjeen tilauksen voit peruuttaa lähettämällä peruutusviestin asiakaspalveluun toimitus@helsinki.chamber.fi.

11. Teosluettelo ja suorat linkit teosten alkuun

Voit ottaa exceliin ajantasaisen luettelon Ammattikirjaston ja KauppakamariTiedon sisältämistä teoksista klikkaamalla pääsivun alareunassa (footerissa) kohtaa Teosluettelo ja sen jälkeen avautuvan listan yläosassa kohtaa Lataa Excel-muodossa. Luettelossa on lisäksi jokaisen teoksen kohdalla suora linkki teoksen alkuun.