Yhtiöoikeus

Osakeyhtiön nimi

Tässä artikkelissa käsitellään osakeyhtiön nimeen liittyviä kysymyksiä sekä aputoiminimeä ja rinnakkaistoiminimeä.

Toiminimi eli ”varsinainen nimi”

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön yhtiöjärjestyksessä on toimialan ja kotipaikan lisäksi mainittava pakollisena tietona yhtiön nimi eli toiminimi.

Osakeyhtiölaki jakaa osakeyhtiöt julkisiin osakeyhtiöihin (Oyj) ja yksityisiin osakeyhtiöihin (Oy). Toiminimilain mukaan yksityisen osakeyhtiön toiminimessä tulee olla sana "osakeyhtiö" tai sitä vastaava lyhennys "oy" ja julkisen osakeyhtiön toiminimessä sanat "julkinen osakeyhtiö" tai niitä vastaava lyhennys "oyj".

Toiminimen rekisteröimiselle on olemassa tietyt edellytykset. Jotta toiminimi voitaisiin rekisteröidä, on sen muun muassa on erotuttava rekisterissä jo ennestään olevista toiminimistä. Toiminimi ei saa olla myöskään sekoitettavissa jo rekisteröityihin toiminimiin tai tavaramerkkeihin ja lisäksi toiminimen on oltava yksilöivä. Rekisteriviranomainen voi ennen toiminimen rekisteröimistä elinkeinonharjoittajan hakemuksesta antaa ennakkotiedon siitä, onko toiminimi sellainen, että se voidaan hakemuksessa esitetyillä edellytyksillä merkitä rekisteriin.

Aputoiminimi

Toiminimilain mukaan kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja saa harjoittaa osaa toiminnastaan erityisellä nimellä eli aputoiminimellä. Näin ollen myös osakeyhtiö voi ilmoittaa aputoiminimen rekisteröitäväksi kaupparekisteriin ja samalla on ilmoitettava myös aputoiminimellä harjoitettava toimialan osa. Aputoiminimellä elinkeinonharjoittaja saa harjoittaa osaa toiminnastaan, mutta harjoitettava toiminta ei saa kattaa yrityksen toimialaa kokonaisuudessaan vaan se voi siis olla vain osa siitä. Aputoiminimen rekisteröitävyyttä arvioitaessa pätevät pääosin samat säännöt kuin varsinaisten toiminimien kohdalla.

Aputoiminimen ottamisesta päättää yhtiön hallitus.

Rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimi on osakeyhtiön toiminimi jollain toisella kielellä kuin yrityksen varsinainen toiminimi. Varsinainen toiminimi saadaan rekisteröidä kaksi- tai useampikielisenä, jos erikieliset ilmaisut sisällöltään vastaavat toisiaan. Rinnakkaistoiminimen rekisteröitävyyttä arvioitaessa pätevät pääosin samat säännöt kuin varsinaisten toiminimien kohdalla.

Kun rinnakkaistoiminimi ilmoitetaan kaupparekisteriin, on varsinaisen toiminimen oltava aina joko suomen- tai ruotsinkielinen.

Rinnakkaistoiminimet on otettava yhtiöjärjestykseen.

Nimen suoja

Yksinoikeus toiminimeen tai aputoiminimeen saadaan rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla nimi. Kuten edellä mainittiin, niin toiminimi voidaan merkitä kaupparekisteriin, jos se on lain mukainen ja selvästi erottuu rekisterissä ennestään olevista toiminimistä. Toiminimi katsotaan vakiintuneeksi, jos se on yleisesti tunnettu niiden keskuudessa, joihin elinkeinonharjoittajan toiminta suuntautuu. Vakiintumisen näyttäminen toteen voi olla käytännössä hankalaa, joten rekisteröinti on suositeltavaa.

Yksinoikeus rekisteröityyn toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa käyttää sellaiseen toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä, ellei näytetä, että toiminimen haltija ei saata kärsiä siitä vahinkoa. Vakiintumiseen perustuva yksinoikeus toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa sillä alueella, jolla toiminimi on vakiintunut, käyttää siihen sekoitettavissa olevaa toiminimeä.

Nimen muuttaminen

Toiminimen – ja myös rinnakkaistoiminimen - muuttaminen merkitsee yhtiöjärjestyksen muuttamista, joten päätös muuttamisesta kuuluu yhtiökokoukselle.

Aputoiminimeä ei voi muuttaa vaan se voidaan rekisteröidä tai poistaa rekisteristä kun siitä luovutaan.

Y-tunnus identifioi yhtiön. Yhtiön nimenvaihdos ei vaikuta yhtiön oikeushenkilöllisyyteen eli vaikka nimi vaihtuu, pysyy Y-tunnus samana. Yrityksen sopijakumppanin muuttaessa nimensä, ei nimenmuutos vaikuta sopimuksen voimassaoloon, sillä vain nimi muuttuu, ei sopijakumppani.

Nimi voidaan myös muuttaa esimerkiksi sulautumisen yhteydessä niin, että vastaanottava yhtiö ottaa sulautuvan yhtiön toiminimen omaksi toiminimekseen. Tällöin on usein järkevää ottaa samassa yhteydessä vastaanottavan yhtiön nimi aputoiminimeksi.