Talous ja vero, Kirjanpito

Itse laaditut tositteet puuttuvista kuiteista

Teija Kerbs

Kirjanpidon asiantuntija / Helsingin seudun kauppakamari

Näytä tiedot

Teija Kerbs toimii kirjanpidon asiantuntijana Helsingin seudun kauppakamarissa. Jäsenyrityksille annettavan neuvonnan lisäksi Kerbsin tehtäviin kuuluu asiakkaiden koulutus taloushallinnon eri osa-alueilla. Kerbs on työskennellyt pitkään erityyppisten yritysten taloushallinnon parissa ja hänellä on monipuolinen kokemus taloushallinnon eri osa-alueista.

17.5.2016

Miten kirjanpitäjän tulee toimia, kun itse laadittuja kulutositteita puuttuvien tositteiden takia toimitetaan kirjanpitoon toistuvasti?

Kirjanpitolain 2 luvun 5 §:ssä todetaan, että milloin kirjauksen perusteeksi ei saada ulkopuolisen antamaa tositetta, kirjaus todennetaan kirjanpitovelvollisen itse laatiman ja asianmukaisesti varmennetun tositteen avulla.

Tässä pykälässä ei ole otettu kantaa siihen, miten paljon itse laadittuja tositteita, joita ei ole saatu ulkopuolisilta, voi kirjanpidossa olla tilikauden aikana.

Toistuvasti puuttuvista kuiteista muodostuu kuitenkin riski verotuksessa. Tällöin voidaan teko katsoa tahalliseksi, ja siten verotus tapahtuu omana kuluna, ei yrityksen kuluna. Käytännössä tämä tulee esille verotarkastuksen yhteydessä. Tyypillisempiä esimerkkejä ovat puuttuvat polttoaine- ja neuvottelukuitit.

Tilitoimisto on vastuussa asiakkaan kirjanpidosta, verotuksesta sekä annetuista ilmoituksesta. Kirjanpitäjän vastuuseen kuuluu myös asiakaan oma-aloitteinen ohjeistus. Ohjeistus tulee antaa kirjallisena, myös asiakastapaamisen yhteydessä annetut ohjeistukset tulee lähettää kirjallisena. Epäselvissä tapauksissa, onko asiakas itse tehnyt virheellisen tai laittoman kirjauksen, tulee kirjanpitäjän osoittaa, että ohjeistus on annettu toisin.