Palkka ja työsuhde, Tasa-arvo ja yksityisyyden suoja, Työyhteisö ja esihenkilötyö

Tupakoinnista töissä

Mika Lahtinen

Juristi / Helsingin seudun kauppakamari

Näytä tiedot

OTK, varatuomari Mika Lahtinen toimii Helsingin seudun kauppakamarissa juristina ja neuvoo kauppakamarin jäseniä työoikeudellisissa asioissa, sekä sopimus- ja yhtiöoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Mikalla on usean vuoden kokemus osaamiseensa liittyvien asioiden hoitamisesta sekä kouluttamisesta

26.5.2015

Voiko työnantaja kieltää tupakoinnin?

Tupakointi työsuhteessa liittyy työnantajan työnjohto- ja valvontaoikeuteen (direktio-oikeus), josta on säädetty työsopimuslaissa. Määräyksen mukaan ”työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa toimivaltansa mukaisesti työn suorittamisesta”. Tämän perusteella työnantajalla on valta johtaa ja valvoa työtä.

Työnantajalla on työsopimukseen ja lakiin perustuva valta antaa työntekoa ja sen järjestelyjä koskevia määräyksiä. Työnantajalla on oikeus määrätä työn suoritustavasta, laadusta ja laajuudesta sekä ajasta ja paikasta. Työsuorituksen aika kuuluu selkeästi työnantajan direktio-oikeuden piiriin. Työnantaja voi määrätä muun muassa työaikajärjestelyistä laissa sekä työehtosopimuksissa ja työsopimuksissa määrätyin rajoituksin.

Työntekijän vapaa-aika ja sen käyttö jäävät lähtökohtaisesti työnantajan määräysvallan ulkopuolelle. Työnantaja ei voi myöskään antaa työntekijöille määräyksiä, joilla ei ole merkitystä työn suorittamisen kannalta.

Työnantajan oikeus kieltää työntekijöiden tupakointi taukojen aikana riippuu muun muassa kyseisen tauon luonteesta ja varsinkin siitä, kuuluvatko työntekijän lepoajat hänen työaikaansa. Tupakoinnin kieltäminen tai rajoittaminen taukojen osalta voi perustua myös muuhun hyväksyttävään perusteeseen.

Työsuojelulliset näkökohdat

Työnantajan on rajoitettava tupakointia työpaikalla siten, että työntekijät eivät tahattomasti altistu tupakansavulle. Työsopimuslain mukaan työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta työntekijän suojelemiseksi tapaturmilta ja terveydellisiltä vaaroilta niin kuin työturvallisuuslaissa säädetään. Työnantajalla on siten työturvallisuuslain nojalla velvollisuus rajoittaa tupakointia siten, että tupakansavua ei pääse työpaikalle.

Tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty työyhteisöjen yhteisissä ja yleisissä sekä asiakkaille tarkoitetuissa sisätiloissa. Työnantaja on myös velvollinen rajoittamaan tupakointia siten, että työntekijät eivät tahattomasti altistu tupakansavulle sellaisissa työyhteisön tiloissa, joissa tupakointi ei ole lain mukaan kielletty.

Tupakoinnin rajoittaminen on erityisen perusteltua esimerkiksi korkean paloriskin alueilla joissa on tyypillisesti paljon herkästi syttyviä materiaaleja ja kemikaaleja. Erityislainsäädännöllä ja viranomaismääräyksillä voidaan lisäksi rajoittaa tupakointia tietyillä alueilla.

Tasapuolinen kohtelu

Työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eri asemaan perustuslaissa, työsopimuslaissa tai yhdenvertaisuuslaissa mainituilla perusteilla ilman hyväksyttävää syytä. Tupakointi on henkilöön liittyvä syy, jota ei voida sellaisenaan pitää eri asemaan asettamiseen oikeuttavana seikkana, ellei erilaisen kohtelun perusteena ole työtehtävien laatuun ja niiden suorittamiseen liittyvä todellinen ja ratkaiseva vaatimus.

Työehtosopimukset

Työehtosopimuksissa olevat määräykset tulisi käydä läpi liittyen määräyksiin töiden jaksottamisesta ja lepoajoista sekä töiden jakamisesta ja johtamisesta. Myös työturvallisuuteen liittyviä määräyksiä saattaa esiintyä liittyen esim. paloturvallisuuteen ja tupakointiin.